Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024

ΑΜ: 0304005

Η οινική ιστορία

oinos2

Ογδόντα χρόνια πριν, το κρασί του Αμυνταίου, που παραγόταν από Ξινόμαυρο, το αγόραζαν και το εκμεταλλευόταν έμποροι από τις γύρω περιοχές, κυρίως από το Πισοδέρι. Τη δεκαετία του ΄30 επισκέφτηκε την περιοχή ένας οινολόγος, υπάλληλος του Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος στην προσπάθειά του να παρακινήσει τους αμπελουργούς του Αμυνταίου να δημιουργήσουν ένα οινοποιείο, έδωσε μια διάλεξη στην οποία ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τα συμμετοχικά οινοποιεία της Κρήτης. Σιγά-σιγά έγινε συνείδηση ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί και εδώ μια «κοινοπραξία αμπελουργών».


Το 1945 : ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου (E.A.Σ) η οποία αποτελούνταν από 27 πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, 2.250 φυσικά μέλη ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ).


Το 1959 : ιδρύθηκε το οινοποιείο της, ως μία από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Τον επόμενο χρόνο, το 1960, κυκλοφόρησε το πρώτο ερυθρό κρασί της που σύντομα άρχισε να διανέμεται με επιτυχία στην αγορά του Αμυνταίου, αλλά και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας.


To 1971 : Σταθμός στην οινική ιστορία της Ε.Α.Σ. Αμυνταίου, όταν άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες για την οινοποίηση αφρώδους οίνου από Ξινόμαυρο. Οι πειραματικές οινοποιήσεις έδωσαν λαμπρά αποτελέσματα.


To 1972 : το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα, ως «ΑΜΥΝΤΑΙΟ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος» τόσο το ερυθρό, όσο και στην συνέχεια το ροζέ, ήρεμο και αφρώδες κρασί που παράγεται στην περιοχή. Η μοναδική ροζέ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος που υπάρχει στην Ελλάδα.


Το 2008 : ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του ιστορικού οινοποιείου. Ο καινούργιος, υπερσύγχρονος εξοπλισμός (πνευματικό πιεστήριο, ψυκτικά μηχανήματα, εμφιαλωτική γραμμή) υποδέχεται τα σταφύλια.


Το 2012 : Το Οινοποιείο περνάει στην κυριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου και διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας Παραγωγών Αμπέλου & Οίνου του ΑΣΕΠΑ και διευθύνεται από την διευθύντρια Οινοποιείου συνεχίζοντας την πετυχημένη πορεία του, διατηρώντας μια σταθερή θέση ανάμεσα στις σημαντικές ελληνικές οινοποιίες έχοντας άριστα κρασιά, ονομασίας προέλευσης και φυσικά αμπελώνες σε γραμμικά σχήματα που καλλιεργούνται με τους κανόνες ορθής γεωργικής πρακτικής.